kleiner münsterländer jakthundsträning jakthundskola

Website auf deutsch
Websida på tyska (Website auf deutsch) - klicka på flaggan! Klövviltsjakt med Tranulökarnas Antonia:
Fantastiskt jobb före och efter skottet.
Hon drar även hem byten.

 
Två tjejer kommer från jakten!
Härlig jaktdag med en allsidig hund. Först kom Antonia med full skall från långt håll och serverade en hare. Den var redan vit och såg ut som ett spöke i snölösa skogen. Tur för haren var att jag hade fel bössa med. Sedan fick jag uppleva hundens förmåga att trädskalla. Efter en 8 minuters oavbruten ståndskall ramlade den skötta tuppen nästan på hundens huvud. En annan tupp satt på topp. Så klart fick jag två fina apporter. En fantastisk jaktdag med Tranulökarnas Antonia.

Klick här!


 
Jag fick en härlig jaktrapport över Tranulökarnas Ester:
"Vilken helg! Vi började med fasan- och rapphönsjakt på Öland på fredagen. Fina stånd och en fågel tack vare Ester med hem i säcken. Lördagen och söndagen fortsatte vi på hemmamarkerna med klövviltsjakt och Ester hade sina första klövviltsdrev med skall! Tre rådjursdrev och ett vildsvinsdrev. Dock inget som kom i pass men otroligt roligt att poletten nu trillat ned på klövviltssidan för henne också."
Tusen tack, Julia, för fina bilder och rapporten!!


Hahaha, det här var verkligen en fantastisk jaktrapport:
"Idag var det älgjakt med 3 gråhundar. När de ställt fel typ av älg , jagat vildsvin och slutligen försvunnit långt bort från vår jaktmark fick det bli en stötjakt med Ellie. Behöver jag säga mer?"
Hahaha, nej! Resultatet ser vi! Stort grattis Göran och Ellie!!Idag fick jag rapport från Tranulökarnas Einars älgjakt:
"Einars första älgjaktsdag gick över förväntan! Spårade fram 3 älgar och en blev skjuten! Det får man väl vara väldigt nöjd med när man setat på pass med husse i 2 dagar och fick äntligen chansen att prova på älgjakt ! Dock i band men det funkade fantastiskt bra!!"
Härligt!! Grattis Anders och tusen tack för rapport och bild!


Klick här!

En händelserik jaktdag
Idag fick jag uppleva hur pass jaktnära vissa provmomenten är. Förutom två normala jaktsituationer bestående av hund arbete, skott och apport fick vi idag en ”levande-and-apport” ett moment på tyska provet HZP och en situation som påminde mig på tyska förtjänsttecken ”VBr –Verlorenbringer”, fast på fågeljakt. ”VBr” delas ut på harjakt när hunden apporterar en påskjuten hare som hunden inte har sett och bara följde på spåret ett par hundra meter. Vi sköt på en hög flygande orre och träffade. Fågeln gick ner över en hög skog i kuperat terräng osynligt för hunden. Vi sökte där vi trodde att den skulle ligga. Vi sökte en halv timme utan succé. Så klart dirigerar man hunden dit man tror att viltet kom ner. Man har ju sett. På slutet bestämde jag mig att gå hela vägen upp igen (det var en ganska brand backe) för att kolla om fågeln inte ligger mycket närmare skottplatsen än vi befann oss nu. Jag tog Antonia med och vi började på nytt. Den här gången låt jag hunden jobba som den ville och hon stack mot en riktning där vi inte hade sökt förut. Jag såg på GPSen att hon var målmedveten på väg. Efter ungefär 300m tvärstopp. Husse började bli frustrerat - det regnade, han frös, hunden borta, fågeln borta – vilket dåligt slut av en fantastisk jaktdag. Jag lugnade honom med orden: ”Låt hon jobba”. Vad som helst hon höll på med, hon hade tydligen någonting att göra. Utan att ropa eller vissla såg jag nu på displayen att hon snabbt närmade sig. Jag sade bara: ”Hon kommer”. Jag trodde inte mina ögon när jag såg på långt håll att hon hade någonting i munnen. Hon hade på egen hand sökt och hittat orren och kom i hög fart fram med den. I sådana jaktmoment har man lyckotårar i ögonen. Där satt hon med orren i munnen – som vanligt. Hon begrep inte att hon den här gången blev dagens hjälte. Jag fick lära mig vad jag lärde mig hundra gånger förut: ”Låt hunden jobba”. Med flygande vilt tror man att man har en fördel med att se viltet i luften, men fjädervilt flyger även bra träffat längre än man tror och flyger även hake som en hare gör på marken. En annan sak fick jag bekräftat: Jag brukar i min träning säga ”Vänja inte din hund att jobba bara på kommandon”. Antonia jobbade idag helt fritt och långt ifrån oss. Ingen kunde hjälpa henne och ingen gav ett kommando. Hon visste vad hon ska göra. Härligt att ha en hund man kan blind lita på!

Klick här!
 
 
Idag fick jag en otrolig jaktberättelse av Coras husse Sem:
Under fasanjakt blev en hare upptrampad av Henrik (bild) och Cora följde haren med full skall. Efter ungefär 500m fick hon haren ikapp, avlivade den och apporterade fint. Så kan man spara ammunition och ändå har något gott att äta. By the way fick jag höra att hon även skötte sig perfekt på fasanjakt. Är mycket stolt över dig, fina Cora!
Grattis Sem och Henrik och tack för bild och rapport!


Klick här för att se apporten på video


 

Vad glad jag blev idag! En kille och en tjej kom förbi för att shoppa i min lilla jakthundsbutik. De hade med sig en Kleiner Münsterländer som jag tyckte var superfin: 4 månader gammal, vaken, trevlig och väldigt snygg. Det visade sig att valpen var ett barnbarnsbarn av min Nele, ett barnbarn från Antonias bror Tranulökarnas Amadeus. Så klart måste jag göra en fotoshooting med lilla krabaten. Här kommer alltså fina Shadow som väckte mormorkänslor hos mig. Tusen tack Magnus och Erika för ert tålamod!


En sådan jaktrapport ... Tranulökarnas Ester, 1 år
"Esters första fågeljaktdagar avklarade. Har varit fantastiska fågelsituationer där hon har skött sig utan anmärkningar! Totalt 22 ripor i ripsäcken efter tre dagar på fjället varav Ester var att tacka för många av dem! Hon gav oss många fina situationer med bra reviering, stånd, avance, stopp och apporter. Nu blir det vilodag och sedan på det igen på lördag. Tack Anke Meyer för en otroligt rolig jaktkamrat!"
Grattis och tuuusen tack för rapporten Julia!!!


Tranulökarnas Elsa (1 år) på första duvjakt.
Här kommer husses rapport:
"Det vart 5 apporter för Elsa när vi jagade duva för första gången, kul som tusan."
Grattis och tusen tack Matz för bilder och rapport!
Första jaktdag i säsongen! Grattis!

Jakt, jakt, jakt överallt och jag får jaktberättelser av "mina" valpar. Härligt!! Här kommer en från Norge:
"Nå er endelig jakta i gang her i Norge. I kveld var Filip på andejakt på en våtmark med noen jaktkamerater. Han skjøt en krikk-and, men den ble borte i det høye gresset. 1 1/2 time senere kom jeg til stedet med Calluna. Vi padlet kanoen over til der anden var blitt skutt på. Det var tydelig med fjør, men ingen and var å se. Vi lot Calluna få søke litt rundt og etter et lite minutt stod hun i stand. Hun fikk et "ja" fra Filip og Calluna drog umiddelbart fram anda. Den hadde kommet seg et stykke fra der den ble skutt og gjemte seg ned i sivet. Et sv rt vellykket søk fra den herlige hunden vår."
Grattis Filip!!! Grattis Terje och Calluna!


Lyckat eftersök

Härligt att se en fungerande "stopp/down". Jag vet från träningen att Tranulökarnas Elda verkligen kan. I mina ögon det viktigaste kommandot i hundarnas liv och samtidigt det svåraste. Att verkligen lyckas i jaktliga realiteten är en lång träningsväg. Härligt för Elda att få kommandot på en sådan fin blomsteräng.


När familjen köpte Tranulökarnas Alice var Edvard en liten pojke. Nu är han en stor och duktig jägare. I natt fick han sitt första vildsvin med hjälp av Alice. Stort, stort grattis, Edvard!!!! Här kommer stolta pappans rapport: "Alice fick hjälpa Edvard att leta rätt på hans första vildsvin i natt." Tusen tack, Mattias, för bilderna och rapporten!!


Lyckat eftersök

ÄNTLIGEN JAKT IGEN!!!

**********


Sommartid är träningstid.
VGP (tyska fullbruksprov) - träning på Tallhed.
Klicka på bild för flera träningsbilder!!


Klick här för att komma till träningsbilderna

Klicka på bilden!

 

Jag är mycket glad och stolt över att en valp av min F-kull är del av det här fantastiska eftersöksteamet.
Tranulökarnas Fina-Holly (1 år) och husse Mattias har växt ihop och har succé. Här kommer hans rapport. Tusen tack Mattias
och stort grattis!!
"Första eftersöket som jag blivit ut ringd på, han sa att det var en stor gris som hade blivit kvällen tidigare, skytten hittade inte djuret och ringde oss nu på morgonen! Kom ut på fältet och Holly hittade grisen ca 30 m ifrån där han hade letat kvällen innan som fortfarande var vi liv så ett snabbt fångstskott så kunde vi konstatera att det var en galt på 150-160kg(vågen visade 156), VÄLDIGT glad att det inte var allt för mycket energi kvar i honom kan jag säga!"
Tranulökarnas Antonia & Nele vom Wolfsbau
Klicka på bilden!Tranulökarnas Elda


Tranulökarnas Fina-Holly (1 år)

 

Uppfödarens stora ögonblick när man får sådana meddelanden:

"Whopwhop! Nu är Holly klar med anlagsprovet! Provledaren; “ jag har aldrig sett en KLM som har haft så lugnt och metodiskt spårande och är en utav dom bästa hundarna jag har haft på ett anlagsprov”!!! Husse är just nu extremt stolt nu är det bara att börja ge sig efter öppenklass och championatet"

Vad jag blev stolt över er!! Stort Grattis Mattias och Holly!️

På bild: Tranulökarnas Fina-Holly i camo på vaktjakt 

 

Idag blev Tranulökarnas Ecco (13 månader) VILTSPÅRSCHAMPION.

Stort grattis Bosse, Eva och Ecco!!!

Jag är sååå stolt över er!!!

Bosse med Tranulökarnas Ecco

 

Är supersupernöjd efter en lång träningsdag med Tranulökarnas Elsa (1 år). Har sällan sett en sådan förig hund. Elsa jobbade fantastiskt. Bäst var hennes apport, även på ett jättelångt släpspår. Inkallningen fungerar lysande. Stoppet blir riktigt bra – hon är på rätta vägen. Vi tränade dessutom blodspår, stånd, att stanna kvar, koppel och non verbal kommunikation för jakt. Matz, jag är så nöjd, glad och tacksam att se hur hunden utvecklar sig hos dig!!! Verkligen otroligt bra!! Du gör ett fantastiskt jobb!
Easton på Tallhed


Efter en fantastiskt första jaktsäsong klarade Tranulökarnas Ecco ett par veckor sedan sitt viltspår-anlagsprov med fulla poäng.
Idag startade han i öppen klass viltspår och fick ett suveränt 1. pris.
Är så stolt över er: Eva, Bosse och Tranulökarnas Ecco!
Tusen tack för er engagemang och stort, stort grattis!


Lyckad eftersök

Klick för att komma till fjellguide.se

 

En rapport av Tranulökarnas Cato:
"På dagspromenaden i skogsbacken bakom mitt hus ställde Cato en mårdhund. Cato skällde ihållande och mårdhunden fräste tillbaka.
Jag skyndade hem, tog vappen, rusade tillbaka, Cato höll fantastiskt fint säkert 15, om inte 20, minuter, innan jag kunde avsluta."
Wow, vilket jaktteam, Mikael och Cato!!! Grattis!!!


Cato med mårdhund

Idag fick jag den här rapporten över första eftersöksprov av Tranulökarnas Ecco (snart 11 månader):
"Bosse testade Ecco i anlagsklass och det gick suveränt. Han hade 30 minuter på sig och han tog det på 10 min. Han går lite väl snabbt så det ska vi jobba med, det var ju 4 vinklar som han tog direkt och 4 bloduppehåll. Han gick klockrent i spårarbetet som var på vildsvin. Han är väldigt bytesmedveten när han kommer till slutet. Domaren plus en annan kille som var med var imponerade av Ecco, både mentalitet, spårarbete och utseende…vi har fått en alldeles underbar hund!!"
Enligt provprotokoll fick han full poäng på alla moment och följande Kommentar: "En mycket duktig spårhund, som spårar utmärkt från start till spårslut. Hunden väl förd."
Tusen tack Eva och Bosse och STORT GRATTIS till er tre!


Tranulökarnas Ester (10 månader) kom till Tallhed för en liten VJP-träning. Att hon följer haren även på ett mycket långt släpspår har jag faktiskt förväntat. Men att hon - framme hos haren - tar den och försvinner snabbt på raka vägen till matte var imponerande, speciellt eftersom hon aldrig förut hade apporterat äkta vilt i skogen. VJP-träningen blev alltså även en mycket lovande HZP-träning. Är mycket nöjd och stolt över Ester! Tack Julia och Erik att ni kom hit och lycka till med proven!!!


Jaktsäsongen tog ett rusande slut för "mina valpar". Här kommer en rapport över Tranulökarnas Cora - vilken tuff tjej!
"...Första såten fanns ingenting. Andra såten började fantastiskt, Cora tog upp 3 gånger i tät följd - en gång gick det bakåt, det andra gick perfekt förbi en passkytt som tyckte det gick för snabbt, tredje gick i en båge och kom tillbaka mot mig men vek av innan….
Så kom 4:e upptaget med drev mot samma passkytt som inte sköt på det andra - jag stod och titta
de på pejlen och svor tyst, skjut, skjut!
Så kom det befriande skottet och snart hördes det över radion att en dovhind hade fallit och Cora var där. Skönt!
3 upptag och drev till i den såten, men de 2 sista var på rådjur och det var no no.
Tredje såten började med en rivstart, vi hade knappt gått in 60-70 m innan Cora fick upp en grupp på 5 dov som satte kurs mot min jaktvärd. Varnade på radion att de var på väg, och så small det. Såg djuren vända om och springa bortåt med Cora efter. Hon tystnade snabbt och snart därefter hördes rosslande ljud. När jag tittade mot skottplatsen 150 m bort får jag se en hjort som blir nerdragen flera gånger av Cora. Fullt språng och medan jag springer säger jag att djuret är skadeskjutet och jag är på väg över radion.
När jag kommer fram har Cora ett kraftigt tag om nacken och jag ser att hon har sargat halsen. Fram med kniven och avslutar det hela. Tänk att en sån liten dam på 20 kg drar ner en stor dovhind! Imponerande! Bild på hinden hon drog ned."
Wow! Grattis Sem och Cora!!!


Tranulökarnas Dennis - direkt till strupen!! Perfekt!
Toppfågeljakt i januari 2020

 

Djuret levde fortfarande när hunden kom fram, men Tranulökarnas Elsa (bara 9 månader!) vet precis hur man avfångar klövvilt. Duktig och tuff tjej!!!
Ser inte skönt ut, men precis för det här jobbet (att förkorta lidandet) behöver vi bra jakthundar med tillräckligt mycket vildskärpa. Bra jobbat! Grattis Matz och Elsa! 

Tredje vilt för Tranulökarnas Fliza (9 månader), som driver fram viltet med så pass energisk skall på sikt och på löpan att hon nästan blir medvetslös .
Stort grattis till skytten!
Tack, Lena, för rapporten och fina bilden!
 

Fick under julen rapport över Tranulökarnas Caesar (2 år), som fick sitt namn efter sin morfar ”Caesar aus der Wolfskammer” och visar att han blev en värdig bärare av namnet. Ur rapporten:
-Han funkar som apportör på and- och duvjakt, sitter tyst och väntar på sitt jobb.
-Ripjakt till fjälls går bra. Han står fint.
-Han är riktigt bra på vildsvin - fina ståndskall på stora grisar. Jobbar självständigt.
-Gick ikapp och drog ner en skadeskjuten årsgris. Kalasbra!

-Skjutit älg och rådjur för honom.
-Tog ett skadeskjutet rådjur. Går på halsen direkt.

Idag fick jag en ny rapport över dagens lyckade jakt:
Husse fick skjuta en gris för Caesar på ståndskall!!!
Stort grattis Christian och jättetack för alla rapporter!
Jag är mycket glad och stolt över Caesars prestationer! 

Här kommer en jaktrapport av Tranulökarnas Foxie (9 månader):
"Igår jagade vi och Foxie var med och drev fram och sökte redan på en kronspets. Husse och hund var ungefär lika stolta." Tusen tack och stort grattis Patrik och Foxie!!

Två dagar innan fick jag höra hur duktigt syster Fliza jagar med hög skall på hjort och rådjur. Duktiga tjejer alltså även i F-kullen! Tack och grattis till Flizas matte Lena också!

En av många julhälsningar jag fick:
"Jag var ute med Debbie och jagade i dag. Vi sköt två rådjur för henne i dag men jag har för länge sedan slutat att förundras över denna fantastiska hund. Varje gång är ett positivt äventyr. Jag är jättestolt över henne och det ska du också vara som har tagit fram henne."
Tusen tack, Kjelle!! Ja, jag är jättestolt över er!! TACK!

 

En jaktberättelse av Tranulökarnas Ellie (9 månader) :

Som grattis på födelsedagen vill jag berätta hur duktig Ellie var förra helgen:
Vi var bjudna på jakt på grannmarken så jag , pappa och min sambo Marcus åkte dit. Det finns gott om hjort och rådjur på marken.

Ellie fick gå med mig och Marcus i första såten för att träna lite sök. Efter en stund såg vi hur Ellie fick upp ett spår och började strax därefter att följa med skall. Kort efter det skymtade vi ett ensamt klövvilt som hon följde ca 150 m och kom sedan tillbaka.
Hon fick mycket beröm när hon kom tillbaka och vi var jätteglada över hennes prestation. Strax därefter gick ett skott, och Marcus pappa som stod på pass nära oss hade fällt rådjuret som Ellie hade fått upp.
Vi kopplade Ellie och gick mot skytten där hon sedan fick spåra fram sitt rådjur.
Gissa om vi var stolta alla fyra! Jag ,pappa och Marcus över Ellie, och Ellie såklart över sitt fina rådjur.
Vi är så glada över att du gav oss möjligheten att ha en så fin hund i familjen
.”

Grattis och tuuuusen tack, Isabella! Blev sååå glad! 

Tranulökarnas Cato hade en fin jaktdag. Mycket vilt satt han igång varav 3 rådjur kom perfekt till skyttarna och fälldes. Han stötar/drever klövvilt och visar fint stånd för hare (foto) på en och samma jakt - så ska det vara!
 

Fick höra mycket beröm för Tranulökarnas Bakira, som jagar fantastiskt bra och är en mycket mental-stark tik. Precis så som jag önskar att mina valpar ska bli! Tusen tack Arne för fina kortet och rapporten!!
Husses bock med horn kvar  i mitten av december

 

Trots snöstorm gick jag ut på pyrsch- och vaktjakt idag. Som vanligt tog jag med båda mina hundar och lät de ligga bredvid mig. Jag kände på hundarna att något vilt finns i närheten, men länge hände ingenting. Vi bara höll på att snöa in och hundarna var efter en kort stund nästan osynliga under snötäcket. Plötsligen såg vi kronhind med kalv, som måste ha varit nära hela tiden. Hinden stod fint, men kalven inte optimalt. Jag lät de dra och var glad att hundarna inte protesterade efter att de var försvunnit igen. Ett par minuter senare kom de ut igen vid ett annat ställe mycket närmare och nu var situationen perfekt. Kalven låg i skottet och hinden sprang snabbt mot oss och sedan tvärstoppade. Hinden låg i skottet också och fortfarande var det tyst vid hundfronten. Vad glada de blev när vi kom fram till byten. Tack mina coola, lugna hundar har det fungerat att få både hind och kalv. Är så stolt över mina fyrbenta jaktkompisar. Så härligt att uppleva de stora jaktmomenten tillsammans med hundarna.


Nele och Antonia med hjorthind

 

Tack Ola för fina fotot och rapporten:
"Vi tränade på räpphöns på förmiddagen och Easton både stod och avancerade fint. Efter lunchen kunde jag inte låta bli att släppa honom på rådjur. Jag har låtit honom jaga efter rådjur ett par gånger innan men nu hade jag både bössa och en extra skytt. Två minuter in i säten kommer en bock i famnen på skytten med Easton efter." GRATTIS!!! Härligt! 

Klövviltspecialisten Tranulökarnas Cato håller på att bli fågelspecialist också. Haha och hur snabb han är:
"... jag såg att Cato fick vittring av fågel - hans rörelser blir spända och han är helt fokuserad, det är otroligt att se - han gled framåt 40 m och stod fast. Jag lät honom stå, kanske 3 min, medan Sören sökte sig i skottläge, kommenderade Avance, Cato störtade fram och knep fasanhönan innan den hann ta till vingar....
Det var ju inte riktigt det som var meningen men en snabb hund och en långsam fasan...jag tyckte han var värd beröm!"

Grattis, Cato!!! Tack Mikael för den roliga rapporten!!! 
Grattis till skytten och till Tranulökarnas Cora!
Tack för bilden och den spännande berättelsen, Sem!!
 
Nåväl, efter några upptag och stötar kom en liten bock i pass för Erik. Cora fick syn på den ute på ett hygge och satte av, rakt mot Erik.
Ett skott gick, och jag gick bort för att koppla upp Cora. Innan jag hade kommit halvvägs var hon på väg tillbaka - konstigt - hon är ju väldigt bytesmedveten och vill inte gärna gå ifrån ett skjutet djur.
Väl framme sa Erik att djuret gått undan efter skottet och försvunnit in bland täta enar.
Kaffepaus i en timma och sedan gick vi på med Cora i spårlina. Hon fjantade runt bland enarna ett tag tills jag tyckte att nu provar vi med henne lös istället.  
Kort efter pep det i fickan - Cora står. Tittade på pejlen, bara 60 m bort. Sedan gick allt väldigt fort, Cora tog upp med skall och jag hann bara tänka, hare, innan jag såg en skymt av ett rådjur och Cora tätt tätt bakom. Pang, sa det, och rådjuret och Cora var plötsligt i en enda hög.
Bertil hade sett Cora tassa iväg och ställt sig helt rätt, som vanligt. Hade det varit någon annan skytt hade jag varit stel av fasa - bocken kom i hög fart bland enar med Cora kanske 1 m bakom. Ett perfekt skott i bogen på nära håll och innan den slog i backen var Cora där och tog ett stenhårt tag i strupen. Jag fick nästan bända upp käkarna på henne…..
Så, det slutade väl ändå. Var Eriks skott tog eller inte tog vet jag ej, men Coras första rådjur på drev blev det.


Sådana mejl... jag är mycket rörd, tacksam och stolt över Foxie (7 månader)!
Grattis och tack Patrik för spännande rapporten och bilden:

"Foxie verkar trivas utmärkt och är en härlig hund.
I helgen imponerade hon stort på mig. I lördags kväll jagade vi gris och sköt på ett vidsvin vid kl 23. Det var två grisar som gick tillsammans på en åker och direkt efter skottet sprang de in i en riktigt tät och risig plantering. Det regnade och var riktigt mörkt och vi bestämde omgående att
vänta med eftersöket tills det ljusnade.
Jag har försökt att träna blodspår varje vecka med Foxie och men detta skulle bli det första svåra skarpa eftersöket som hon gått.
Vi var på plats så snart det ljusnade, kl 7.30. Under natten hade det dessutom snöat ett par centimeter. Jag satte på Foxie spårsele och visade henne den ungefärliga skottplatsen. Hon tog direkt an spåret och följde det snirklande spåret från åkern och in i den täta planteringen. Efter ca 50m började hon plötsligt att smyga försiktigt och jag anade att vi var nära. Några meter senare låg grisen död med ett lungskott under en tät gran. Gissa om husse var både imponerad och stolt över sin hund och samtidigt nöjd att hitta grisen. Vi hade aldrig hittat grisen utan hjälp av hund. Lägg dessutom till att det gått mer än 8 timmar, snöat under natten samt att det var minst en gris till som sannolikt korsat spåret. Ingen dålig insats av en valp.
Helgen innan spårade hon upp en älgkalv men det var ett betydligt enklare eftersök där jag dessutom visste ungefär var kalven låg. Samma dag gick jag med Foxie i lina och vallade en älgtjur i pass. Tyvärr var den fredad.
Jag har medvetet valt att inte börja släppa henne lös på klövvilt ännu. Det får vänta till nästa säsong.
Vi är tacksamma att vi fick tillfälle att köpa en så fin hund som blivit hela familjens favorit."Idag fick båda var sin järpe!

Tranulökarnas Cato kan inte bara all klövvilt utan han kan även fältfågel. Har fått ett underbart mejl med mycket beröm för Cato:
Catos första riktiga eldprov på fasan gick över all förväntan ...
... Känner mig övermåttan nöjd!
Då hoppar uppfödarens hjärta i luften!
Grattis och tack för rapporten och en jättefin bild, Mikael!Bra samarbete:
Husse fick ett smaldjur med hjälp av tre stötande tjejer. Grattis!Novemberjakt

Även de kortaste rapporterna kan säga mycket:
”Idag sköt jag Ciscos första riktiga drivna rådjur. Bra skall och full fart. Skitkul.”
Tusen tack och stort grattis Göran och Tranulökarnas Cisco!

Tranulökarnas Cisco

Stort, stort grattis, Isabella till din första älg!
Tranulökarnas Ellie (7 månader) fick vara med!
Tack Isabella för fina kortet och rapporten:
"Även Ellie har upplevt sin första älgjakt!
Idag gick hon med i drevet och drev en älg med skall.

Jag stod på pass och fick skjuta min första älg, en fin kvigkalv. Ellie fick spåra från skottplats fram till älgen och hon gjorde det med bravur. Hon var stolt över sin älg och vi över våran hund."

Isabella med Tranulökarnas Ellie


 

Tack, Jan, för kort och fina ord i mejlet:
"Fantastiska eftersökshundar du ger oss!" 

Tack för besöket Mattias, Daisy och Tranulökarnas Fina-Holly:


Tranulökarnas Fina-Holly

 
Så här gick Tranulökarnas Catos första älgjaktsdagen:
 
Tack Mikael för rapporten!
 
Första älgjaktsdagen, samling kl 8.00, ordergivning- älg och vitsvanshjort är tillåtna- alla är på pass 8:45. Jag släpper Cato längst ute på en havsudde, passlinjen med 7 skyttar är 2 km framför oss bakom en rad åkerholmar. Cato tar genast upp ett rådjur - återkommer efter 2 min - en stund senare en älgko med kalv - Cato följer 300 m och återvänder. Kon och kalven kommer lugnt travande i pass efter några minuter och kalven fälls med ett bra skott. I följande åkerholme tar Cato upp en vitsvanshind med tre kalvar, följer 300 m och djuren går lugnt i pass 1 km längre fram där alla tre kalvar blir fällda. Cato har återvänt, jag brukar stanna kvar på upptagsplatsen och vänta,  Cato återkommer ofelbart - vi går in i följande åkerholme och Cato stöter ytterligare en älgko med kalv som går bakåt och klarar sig. I följande, lite större, åkerholme stöter Cato först en grupp rådjur, sedan en vitsvanshjort, som alla går ut åt sidan men sedan stöter han en älgkviga som gå fint i pass för jaktlagets yngsta medlem, Jacob, 17 år, som fäller den med ett perfekt skott en tum bakom bogen. - På bilden Jacob och hans far, Jan-Erik - som med rätta ser lite stolt ut - då han ser på när Jacob passar kvigan utan hjälp och råd.
Jag avblåste jakten kl 10:15 - 2 älgar och 3 hjortar är mer än tillräckligt för en dag !Här kommer rapporten om fina jaktdagar som
Mikael (Tranulökarnas Cato), Sem (Tranulökarnas Cora) och
Gunter (Tranulökarnas Cido) hade gemensamma på Åland:
Tack Sem för berättelsen!
Cato’s husse Mikael kom med det strålande förslaget att
bjuda in Cora och Cido, med tillhörande hussar på rådjursjakt.
Destinationen var Åland, där det enligt utsago skulle finnas
riktigt gott om dom. Något som vi var lite skeptiska till efter
bilresan till markerna - inte ett rådjur såg vi.
Men det dämpade inte vår glädje, vi kände oss som barn i en
godisbutik. Egen stuga vid stranden stod och väntade,
och markerna runt omkring såg fantastiska ut.
Jakten bestod av pyrschjakt på kvällen, för den som ville,
och stötjakt på dagen i ett antal såtar av varierande storlek.Vi jagade mest med en hund i taget, utom i den största såten där Cido och Cora släpptes samtidigt. Det blev som det brukar bli vid jakt - allt kan hända.
Lyckade skott, misslyckade skott, listiga rådjur som gled ur
såtarna. Cato fick nog jobba minst - vår värd var vänlig nog att låta Cora och Cido jobba mest i såtarna. Alla hundar skötte sig bra och stötte rådjur med höga skall, Cora petade även upp ett antal svenskharar. Mest minnesvärt är nog ett fantastiskt eftersök av Cato, som slutade bra, och Cido, som drev ett rådjur ut till en holme omgiven av vass. Väl där verkade han nöjd, vilket resulterade i räddningsaktion
av husse, som fastnade halvvägs ut i vassen, stövlarna fast
i lerbotten, med vatten upp till låren.Svordomarna hördes tydligen ända ut till holmen, för Cido kom snällt simmande tillbaka.
Totalt sköts det 8 rådjur på 2 dygn. Själv är jag nog mest
nöjd med att Cora, som jag hade med mig på pass, lyckades
hålla klaffen när jag hade turen att en fin bock kom hoppandes på resans sista såt. Efter skottet lät det lite….
Tack, Mikael, för en minnesvärd resa med goda middagar,
trevligt sällskap och fin jakt!


28. september 2019 - vi hade en härlig träningsdag!

 

Här kommer en jakt-berättelse av mig och mina hundar:

Vilken spännande kväll: Jag satte mig med mina två tjejer på ett hygge och lät mygg och knott äta upp oss i väntan på bocken. Efter en timme kom ett rådjur från långt håll i hög fart springande över hygget rakt emot oss. Plötsligen, 60 m ifrån oss, tvärstoppade rådjuret bakom en högstubbe. Jag såg magen och rumpan, visste fortfarande inte säkert vad det var, allt gick för fort. Fyra hundögon och mina ögon genom kikarsikte tittade till högstubben. Ingenting hände i säkert 2 minuter. Sedan gjorde djuret ett steg till vänster så att jag såg huvudet för en kort moment. Sedan försvann han igen och vi väntade. Skulle mina hundar ha gjort ett enda ljud skulle allt varit förstört. Vi var tysta och stilla alla tre, jag vågade nästan inte andas, hundarna var som infrysta. Efter minst 5 minuter högspänning gjorde bocken 2 steg åt sidan och stod fri.
Är så glad över mina coola fyrbenta jaktkamrater.


Nel och Antonia med bockenVi tre tjejer satt många kvällar i kylan och såg ingenting -
 nu äntligen slog vi till!


Antonia och Nele med bytet

Äntligen nyheter ur Tranulökarnas Catos Jägerliv:

Grattis Mikael och Cato! Tusen tack för bild och rapport!!!


Tranulökarnas Cato
"Första skogsfågeldagen för Cato och mig. På ängen före skogen stod Cato riktigt fint - väntade in mig, avancerade på kommando och upp flög en dubbelbeckasin….. Hundra meter längre fram stod han igen i en dikeskant - väntade in mig, avancerade på kommando och reste en enkelbeckasin ….  båda är fridlysta i Finland …
Väl upp i skogen sökte han fint men utan fågelkontakt den första timmen. Jag stötte själv en ung orrtupp som lossade ur ett träd ovanför mig men läget var så trångt att jag inte kunde skjuta. Lite senare kom en vuxen tjäderhöna svepande förbi mig på 4-5 m höjd, 40 m håll - lyfte nog bössan men avstod från att skjuta - Cato kom i full fart efter tjädern som han uppenbarligen hade stött.
Efter en stund såg jag att Cato stelnade till för ett ögonblick vid ett granbuskage i kanten av en liten myr - upp flög 4 ungjärpar. En hade oturen att ta riktning mot mig ..." 

 

Snabbt tagna kort under jakt är ibland oskarpa

men ett tecken av autenticitet.

Tack Göran för det här stiliga snapshotet!


 
Jag fick en härlig rapport av Mattias och Daisy över träningen med Tranulökarnas Fina-Holly:
"Vi tog vi vårt lilla Holly för att känna på fasan och rapphöns!
När vi kom dit berättade ägaren att dom även hade kaniner på samma holme och sa att det var bara att låta henne köra på. Hon har en väääldigt bra näsa och det tog inte långtid tills hon hittade dom tryckande kaninerna och hon full fart efter och började gny i löpan (så skallet ligger där om hon fick springa efter dom längre innan dom dök ner i hålet).
Och när vi kom till holmarna där rapphönorna var så tog det inte många minuter för henne att lista ut vad som skulle göras, hon ställde 4 fåglar på kort tid och söket var perfekt.
Både jag och Daisy känner att detta har varit en utav dom bästa dagarna hittills och det var verkligen så kul att se att hon är så skapt för detta och har ett så stort driv!"

Daisy med Tranulökarnas Fina-Holly

Stort tack, Ola, för imponerande rapporten och bilden!
Är mycket stolt över jaktteamet Ola och Easton
(bara 5 månader gammal!!!)
"Fyra andapporter ikväll, varav en som Easton vågade plocka upp ur vattnet där den låg och sprattlade. Jag är supernöjd!"
Jag med!!! 

Vi själv jagade också:


Tranulökarnas Antonia

 

Sem hade härliga jaktdagar med Tranulökarnas Cora:


Sem med Tranulökarnas Cora


Tranulökarnas Antonia


Dagens nyheter från
Tranulökarnas Fliza
(5 månader gammal)!
Tusen tack, Lena, för spännande rapporten:
"På vår morgonpromenad så springer Fliza lös, plötsligt tvärstannar hon och fryser till is. Hon står perfekt med svansen rakt ut o lyft ben. Hon står i någon minut o sedan går hon ner i diket, upp flyger en fasankyckling. Det blev inget kort då jag hade två andra monster att hålla i. Stolt matte".Nere Tranulökarnas Elda
i hennes otroligt fint jaktområde.

Tranulökarnas Fliza

Tranulökarnas Elda

 

Nu får jag dagligen jaktberättelser - härligt!!
Det här var Eccos första eftersök: "Igår kväll sköt Bosse ett rådjur, som Ecco fick spåra - det gjorde han kanonbra. 30 m på ett gärde sen över en stengärdsgård och sen 30 m i skogen - han är så duktig!"
Grattis Bosse och Ecco! Tack Eva för rapporten och bild!

Första eftersök för Tranulökarnas Easton också.
Grattis Ola och Easton! Tack för bilden!


Tranulökarnas Ecco

Tranulökarnas Easton


Mycket glad över alla fina bildar av "mina" hundar som tydligen njuter av sommaren i fulla drag:


Ännu mer sommarbilder

Tranulökarnas Fina-Holly

Tranulökarnas Elton

Alla hundar brukar älska fjällen!
Kul om de får chansen att njuta den härliga naturen!

Tranulökarnas Elton njuter för fullt svenska fjällvärlden.

***********

Nele och Antonia njuter utsikten över hela Jotunheimen och mycket mer från underbara Glittertinden (2 465 m). 
Eftersom snön har smält under sista åren har berget blivit nr. 2 och högsta berg Skandinaviens blev Galdhöpiggen (2 469 m). Vi har varit på båda två, men Glittertinden är min favorit!

Innan härliga dagen på Glittertinden gjorde jag en 4 dagars tält-tur ensam med mina hundar. Turen gick från Gjendesheim till Glitterheim, över Glittertind till Spiterstulen, sedan till Leirvassbu och vidare till Gjendebu. En krävande och härlig tur för hundarna och mig.  Sådana turer där man befinner sig i extrema omgivningar och kommer kroppens belastningsgräns nära svetsar ihop och skapar oförglömliga minnen.  


Nele och Antonia på Glittertind (2.465 m)

Fina sommarbilder av E- och F-kullen

Tranulökarnas Famous Zeiss

Så härliga midsommarbilder från alla håll!


Midsommarhundar


Roliga nyheter från D-kullen: Tranulökarnas Dimbrá klarade viltspårprovet.
En superglad matte skrev: "Vi har tränat blodspår sedan Dimbrá flyttade hit, men de senaste månaderna har vi övat lite extra. Idag har jag och Dimbrá nämligen gått vårat första spårprov! Ett anlagsprov. Det gick jätte bra!! Hon fick så mycket beröm av kvinnan som bedömde provet. Hon sa att Dimbra var lättläst, noga, bra tempo och fina anlag! Hon trodde inte alls att det skulle vara några problem att klara ett prov i öppen klass - så det får kanske bli ett framtida projekt! Det är ju så kul att jobba med världens bästa Dimbrá! "
Vad glad jag blev och stolt över er! Bra jobbat, Karin och Dimbrá!


Tranulökarnas Elda

Tranulökarnas Easton, 10 veckor gammal

Valparna är nu 10 veckor gamla och trivs allihopa bra i sina nya hem. De har gjort sig bekanta med katter, får, andra hundar, mobilladdare, dammsuger, vattenslang, rådjur, älgnattlega, skog, sjöar, fjäll, handelsträdgård, byggvaruhus och många, många människor.
Tack för alla fina bilder jag fick!!!


E- och F-kull 10 veckor

Efter valparna hade flyttat ut fick tikarna
lite omväxling, avslappning och konditionsträning.


Nele och Antonia i Lökken/Danmark - avslappning efter valpkullarna
Tranulökarnas Elda, 7 veckor gammal

Tranulökarnas Elton, Ester och Ecco


Morgonpromenad med alla valpar - 5 veckor gamla

Tranulökarnas Einar

Prägling på rådjur

E- och F-kull

Antonia med E- och F-kull

Tranulökarnas F-kull:
Nele vom Wolfsbau fick på 23. mars 4 tikar.


Nele med F-kullen

Tranulökarnas E-kull:
Tranulökarnas Antonia fick på 20. mars 4 hanar och 4 tikar.


En underbar kull

Tranulökarnas E- och F-kull 2019

Valpning E- och F-kull: vecka 12

Leverans E- och F-kull: vecka 20

Jaktliga meriter av alla 3 hundar pratar för sig själv, men ännu viktigare är att alla 3 föräldradjur jagar intensivt och bevisar nästan dagligen att de är jätteduktiga jakthundar. Alla 3 jagar allround, har bra skall och bra viltskärpa. Den har de visat under många vildsvins- och rovdjursjakter. Alla 3 ställer vilt med bra ståndskall. De förkortar lidandet av skadat vilt genom att går direkt mot strupen och avfångar viltet själv. Mina tikar är även duktiga trädskällare. Valparna kommer att präglas intensivt under tiden i kenneln. De ska lära känna alla viltslag, skog, fält, vatten, visselpipan och skott.


Nele & Anton & Antonia

jakthundsträning jakthundar kleiner münsterländer anke meyer tranulökarnas orsa tallhed dalarna hundkurser hundkurs jakthundskolan jakthundskola jakthundskurser jakthundskurs apport eftersöksträning jaktträning eftersöksgrenar lydnad hund